Žilina pozýva muzikantov na Otvorené pódium

Tohtoročné Staromestské slávnosti prinášajú jedinečnú novinku, ktorá ponúkne možnosť najmä lokálnym umelcom prezentovať svoju tvorbu. Profesionálnym, ale i amatérskym hudobníkom mesto poskytne špeciálny priestor na Otvorenom pódiu, kde môžu vystúpiť. Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca februára.

Už 28. ročník Staromestských slávností v Žiline sa bude konať v termíne od 23. do 25. mája 2024. Počas troch dní sa na dvoch pódiách vystrieda viacero známych interpretov slovenskej hudobnej scény. Zvučné mená kapiel ako Vidiek či The Backwards doplnia po novom aj iní lokálni umelci. Svoj hudobný talent a autorskú tvorbu budú môcť predstaviť na Otvorenom pódiu – Open call.  Žilinská radnica pre nich vyčlenila v rámci programu niekoľko časových blokov, pričom vystúpenia budú bez nároku na honorár. Okrem technického zabezpečenia im bude k dispozícii aj osvetlenie, služby zvukára a propagácia. Vítané sú predovšetkým aj menej známe lokálne kapely a hudobné zoskupenia prezentujúce rôzne žánre, ktoré by sa radi predstavili divákom a zviditeľnili svoju tvorbu. Ponúkaná produkcia však nesmie byť diskriminujúca a vulgárna. Prihlášky na približne hodinové vystúpenie môžu umelci podávať do 29. februára 2024, a to prostredníctvom formulára dostupného na https://forms.gle/dGkhc1wtWFPr3eqf9. Následne zasadne odborná komisia, ktorá ich vyhodnotí  a úspešným interpretom zašle do konca marca potvrdenie s uvedením termínu a času vystúpenia.

Podobný koncept už mesto vyskúšalo na minuloročných vianočných trhoch, počas ktorých ponúkla samospráva umelcom možnosť vystúpiť na Putovnom pódiu. Ako uviedol žilinský primátor Peter Fiabáne, táto novinka sa stretla s pozitívnymi ohlasmi. „V Žiline a v jej okolí pôsobí množstvo muzikantov, spevákov a kapiel, ktorí nemajú priestor, aby sa mohli predviesť a ukázať svoj talent. Rozhodli sme sa, že im skúsime vytvoriť tento priestor a poskytneme im pódium, ktoré bude otvorené pre všetky hudobné talenty. Navyše budú mať k dispozícii kompletné technické zázemie. Verím, že umelcov naša ponuka osloví a prihlásia sa do tohto programu,“ uviedol P. Fiabáne.

Scroll to Top