Program

Štvrtok 16. júna 2022

mariánske námestie

od 11:45
» Žilinské mažoretky Diana
» Tanečné divadlo Diana
   a Tanečný klub Spektrum
» Materská škola Varšavská
» Tanečná skupina Argonnath
» Tanečné divadlo Extad
» Žiaci tanečného odboru SZUŠ Ružová
» Kapela ZUŠ Ferka Špániho
» ZŠ Závodie – SZUŠ Brioso

Slávnostný sprievod
Spevácky zbor OMNIA

Komorný spevácky zbor OMNIA vznikol na Žilinskej univerzite v roku 2003, keď sa k ženskému zboru pridala mužská zložka. Počas svojho pôsobenia sa zbor zúčastnil na mnohých medzinárodných súťažiach, odkiaľ si od začiatku svojho pôsobenia prináša predovšetkým ocenenia v zlatom pásme, no hlavným cieľom je stále sa zdokonaľovať, rozvíjať, nechať sa inšpirovať a byť inšpiráciou pre iných. Zbor má v repertoári skladby rôznych národov a žánrov, od renesancie až po 21. storočie. 

http://www.omniachoir.sk/
https://www.facebook.com/omniaslovakia/

Štátny komorný orchester Žilina

Jediný slovenský orchester „mozartovského typu“ Štátny komorný orchester Žilina vznikol v roku 1974 odkedy si získal významné postavenie nielen na Slovensku, ale aj v Česku a v zahraničí. V roku 1977 získal orchester medzinárodné uznanie, keď sa stal festivalovým orchestrom Salzburger Festspiele. Orchester má 35 členov, prevažne absolventov hudobných akadémií v Bratislave, Prahe, Brne a Konzervatória v Žiline. Uskutočnil už vyše 3300 koncertov takmer vo všetkých štátoch Európy a v mnohých štátoch sveta.

https://skozilina.sk/
https://www.facebook.com/skozilina/

Mijaktiç Orkestar

Hudobné zoskupenie Mijaktiç Orkestar vás prenesie na divoký Balkán. Česká skupina verne interpretuje hudbu z balkánskych končín a vy tak prežijete autentický balkánsky zážitok, ktorý vás prenesie do iného času a priestoru, vo vzduchu budete cítiť vôňu pálenky, tabakový dym a...

https://www.facebook.com/mijakticorkestar/

Geišbergovci a BALKANSAMBEL

Martin Geišberg je publiku dlhoročne známy ako pesničkár, dramaturg, skladateľ, interpret a autor svojich piesní. Texty magickorealistické, hudba poetická, premiešaná básňami. So zoskupením Balkansambel dostáva hudba nový rozmer. Balkansambel je kapela hrajúca po celom svete a zaznamenala obrovské úspechy na festivaloch a koncertoch v zahraničí i na Slovensku. Nástroje ako tuba, trombón, trúbka, saxofón, akordeón, balkánske tanečné rytmy ako aj pokojné hudobné plochy podporujú silné výpovedné Martinove texty. Koncerty sa nesú v uvoľnenej atmosfére - smiech, slzy či tanec tak nesmú chýbať.

https://www.facebook.com/triogeisbergovci/
https://balkansambel.com/sk/

Polemic

V roku 1989 v Bratislave partia SKA nadšencov založila skupinu Polemic. Dnes patrí medzi popredné slovenské skupiny hrajúce štýly ska a reggae. Behom svojho dlhoročného pôsobenia koncertovali v Poľsku, Nemecku, Švajčiarsku, Taliansku, Chorvátsku a Anglicku. Slnko, seno, Polemic. Meno tejto kapely sa spája s letom.

https://www.polemic.sk/
https://www.facebook.com/POLEMIC.official/

Námestie A. Hlinku
Dereš

História skupiny Dereš začala odchodom Radovana „Vrabca“ Ortha a Martina Uherčíka z punkovej formácie SPRAY v roku 1986. Po úvodných garážových seánsach a podpore Martina Sarvaša sa natočili prvé dve štúdiové skladby skupiny DEREŠ. Kapela po mnohých zmenách v roku 2006 ukončuje svoju aktívnu činnosť. Po viac ako 10-ročnej pauze sa skupina vracia na koncertné pódia, vydáva dvojalbum "Na panské", na ktorom sa nachádza okrem nových skladieb aj 11 archívnych nahrávok z obdobia 1988-2009. Minulý rok vydala kapela singel "Tajné".

https://www.deres.sk/
https://www.facebook.com/deresband/

Ščamba

Skupina Ščamba vznikla na prelome tisícročí za účelom zabávať a rozveseľovať ľudí. Radí sa do žánru ľudovo-zábavno-humoristicko-dobrodružné.  Okrem veľkého množstva každoročne odohratých koncertov na Slovensku sa stihla ukázať aj na Morave, v Čechách, v Chorvátsku, Rumunsku a trikrát v USA, kde zabávala našich krajanov žijúcich za veľkou mlákou. Na svojom konte má päť albumov: Perši raz, Sme tu zaš, Treci pokus a Ščamba 4 a Dedina. Skupina od svojho vzniku v roku 2000 hrá v pôvodnom zložení a pochádza a stále žije v obci Trstené pri Hornáde.

http://www.scamba.sk/
https://sk-sk.facebook.com/humornozabavnaskupina

Slávnostný sprievod
AYA

Slovenská rocková skupina AYA vznikla v roku 1992 v Žiline. Svoj prvý singel vydala v roku 1993. Na konte má 6 radových albumov, 1 výberové CD k 20. výročiu, narodeninovú kolekciu k 25. výročiu vzniku kapely a medzi ich najznámejšie pesničky patria "Malý princ", "Baby kakavové" alebo "Svet krásnych žien".

http://www.aya-music.sk/
https://www.facebook.com/AYA.music.sk/about/?ref=page_internal

Zuzana Smatanová

Na Staromestské slávnosti zavíta aj známa slovenská speváčka a skladateľka Zuzana Smatanová. Počas svojej doterajšej hudobnej kariéry nahrala 6 štúdiových albumov a na konte má množstvo úspechov, ocenení či úspešných televíznych a filmových spoluprác. Je autorkou všetkých svojich textov a hudby. V súčasnosti sa tiež venuje hudobnej produkcii a kresleniu.

http://zuzanasmatanova.sk/
https://sk-sk.facebook.com/ZSmatanova

Peter Nagy

Spevák, skladateľ, hudobník, textár a producent Peter Nagy je stálicou a legendou slovenskej hudobnej scény a populárnej hudby. Od roku 1984 absolvoval so svojou skupinou Indigo niekoľko tisíc koncertov, vždy bol československým spevákom a v oboch krajinách vystupuje dodnes. Medzi jeho hity patria piesne "Aj tak sme frajeri", "So mnou nikdy nezostarneš" alebo "Sme svoji".

https://peternagy.sk/
https://sk-sk.facebook.com/PeterNagyOfficial

Bijouterrier

BijouTerrier je slovenská hardcore punkrocková kapela založená v roku 2012. Za duchovného otca kapely je považovaný spevák Kuko, ktorý tu pôsobil a stále pre skupinu píše texty. V roku 2011 bol vydaný prvý album. Svoj prvý hudobný klip skupina natočila v spolupráci s Vilémem Čokem. Skupina má šesť členov (Zita, Gejza, Valo, Vojtech, Majka, Imrich) a dva albumy. Prvý album s názvom "Ladies and Gentlemen" bol vydaný v roku 2011 a druhý album s názvom "Spaceship Captain" bol vydaný v roku 2018.

http://www.bijouterrier.sk/
https://sk-sk.facebook.com/BijouterrierOfficial

Heľenine oči

Multižánrová kapela Heľenine oči vznikla v roku 1999 v Prešove. Kombináciou prvkov metalu, ska, reggae, folku a rocku sa vo svojich vystúpeniach plných energie a srandy kapela úspešne vyhýba žánrovému zaškatuľkovaniu. Niekoľko skladieb je v lokálnom prešovskom dialekte, tzv. „prešovčine“. Kapela má na svojom konte päť štúdiových albumov a množstvo úspešných singlov. Zoskupenie Heľenine oči absolvovalo počas svojho doterajšieho pôsobenia množstvo festivalov a klubových koncertov po celom Slovensku, Českej republike, Poľsku, Holandsku, Spojených štátoch, či Írsku.

https://www.hel.sk/
https://sk-sk.facebook.com/helenineociofficial

Piatok 17. júna 2022

mariánske námestie

od 13:35
» DFS Lieska
» First Movement a RocKids (ZUŠ L. Árvaya),
» DFS Cipovička
» Spevácka skupina Spievanky
» Sláčikový orchester ZUŠ L. Árvaya
» Gorazďáci z 3.A

Big band Žilinského konzervatória

Big Band Konzervatória v Žiline bol založený v roku 1993. Jeho zakladateľom bol trombónista, spevák a pedagóg Miroslav Belorid. Hráčskou základňou big bandu sú prevažne študenti Žilinského Konzervatória, nechýbajú však ani niektorí pedagógovia tejto školy a profesionálni hudobníci. Počas dlhých rokov existencie telesa sa v ňom vystriedali desiatky mladých hráčov a orchester odohral množstvo koncertov doma i v zahraničí. Orchester hrá prevažne swingovú hudbu, nechýba však ani jazzrock či latinsko-americká hudba.

https://www.facebook.com/BigbandZilinskehoKonzervatoria/

FS Rozsutec

Folklórny súbor Rozsutec, ktorý vznikol v roku 1965 sa radí medzi najvýraznejších interpretov slovenského folklóru. Takmer 60-členný kolektív mladých ľudí pracuje pod taktovkou vedúceho súboru a choreografa Štefana Muchu. V bohatom repertoári súboru sú zastúpené folklórne regióny Slovenska – Kysuce, Orava, Liptov, Horehronie, Myjava, Zemplín. So súborom je od jeho založenia neodmysliteľne spojená originálna terchovská muzika, spev a tanec.

https://www.rozsutec.eu/
https://www.facebook.com/Folklorny.subor.ROZSUTEC/

The Dudes of Ellington

Swingová kapela The Dudes of Ellington hrá prevažne starý swing a dixie. Bola založená v lete 2016 študentmi jazzovej katedry na Janáčkovej akadémií múzických umení v Brne. Šesťčlenná kapela prevažne hráva na súkromných oslavách a plesoch a spolupracuje s tanečníkmi zo Swing Wings. Ich repertoár tvoria piesne zo začiatku 40-tych rokov.

https://thedudesofellington.wixsite.com/dudes
https://www.facebook.com/dudesofellington/

Mr. Teddy and the Sidekicks

Mr. Teddy sa formujú v auguste 2015 a sú nasledovníkmi zoskupení Vaudeville a Teddy Toys nakoľko ide o spojenie členov oboch kapiel. Mladá rockabilly kapela na jar 2016 začína nahrávať svoj debutový album a ako singel vychádza videoklip k pilotnej skladbe "Born in wrong time". Po vydaní albumu kapela intenzívne koncertuje na Slovensku, ale aj v zahraničí.

https://sk-sk.facebook.com/mr.teddyandthesidekickSK
https://mrteddyanddsidekicks.wixsite.com/officialwebsite

Námestie A. Hlinku
Arzén

Terchovsko-Žilinská rocková skupina Arzén je na slovenskej hudobnej scéne prítomná už tri desaťročia. Jej tvorba je inšpirovaná Terchovským folklórom a tieto prvky vkladá do svojej pôvodnej tvorby. Okrem balád a štylizovaných terchovských skladieb v tvorbe skupiny možno počuť aj  experimentovanie, rockový temperament s ľudovými prvkami alebo inštrumentálku. Skupina aktívne koncertuje a v poslednom období odohrala množstvo vystúpení na festivaloch doma i v zahraničí.

http://www.arzen.sk/
https://www.facebook.com/arzen.terchova/

Funny Fellows

Päťčlenná kapela Funny Fellows ponúka hudbu, zábavu a noblesu v štýle tridsiatych rokov. Ich repertoár je široký, obsahuje Jazz, Dixieland, Old time, Swing a Blues. Hudobníci ponúkajú pôvodné aranžmány, obohatené o autorský vklad, v medziach štýlovej čistoty. Kapela účinkovala na niekoľkých koncertoch v zahraničí a pravidelne koncertuje na takmer všetkých hudobných festivaloch na Slovensku, v Čechách a Holandsku.

https://www.funnyfellows.eu/sk/vitajte.alej
https://www.facebook.com/funfell

Los Brados

Los Brados je kapela ponúkajúca tú pravú záhorácku zábavu. Kapelu tvorí líder skupiny AC+ Juraj Ďuri Trebuľa a ponúkajú neopakovateľnú párty v záhoráckom slangu.

https://www.facebook.com/people/LosBrados/100063521950031/?ref=py_c

Gladiator

Rocková skupina Gladiator pochádzajúca z Nitry patrí už dlho medzi slovenské hudobné stálice. Založili ju bratia Miko, Maroš a Dušan Hladký a svoj prvý album vydali v roku 1991. Medzi ich najväčšie hudobné vzory patrili skupiny Metallica a Sepultura. V súčasnosti má Gladiátor 5 členov a nedávno oslávili 30 rokov na hudobnej scéne. Hity ako "Dnes je skvelý deň", "Bonboniéra", "Keď sa láska podarí" môžete stále počuť v rádiách.

https://www.gladiator.sk/
https://sk-sk.facebook.com/www.gladiator.sk

Desmod a Robo Šimko

Rockovú hudobnú skupinu Desmod a Robo Šimko tvorí Nitrianska partia hudobníkov so spevákom z východu. V tomto zložení kapela vyrazila na koncertné pódiá v lete 2021 už aj s novým singlom "Dokonalý plán", ktorý sa teší popularite na sociálnych sieťach, ako aj v slovenských rádiách.

Hudobníci majú nachystanú šou plnú pozitívnej energie, ktorou chcú nakaziť svoje publikum.

https://www.desmodarobosimko.sk/
https://www.facebook.com/Desmod.a.Robo.Simko/

Škwor

Česká hudobná kapela Škwor vznikla v roku 1998, vtedy ešte pod názvom Skwar. Počiatočný štýl kapely bol založený na kombinácií thrash metalu a punku. S albumom "Loutky" vydanom v roku 2007 získali 5. miesto v najpredávanejších albumoch v ČR a ďalší ich album "Drsnej kraj" bol najpredávanejším v ČR za rok 2011. S ďalšími albumami kapela pomaly upúšťala od nu metalových tónov a presúva sa do hard rockových končín. Elektronika a výrazné gitarové riffy však zostávajú.

https://www.skwor.cz/
https://sk-sk.facebook.com/skwor.cz

Konflikt

Punková legenda Konflikt existuje na scéne už 32 rokov. Jej počiatky siahajú do roku 1990 ešte pod názvom Azyl. Známou sa stala v roku 1992, keď pod novým názvom Konflikt A vydala svoj debutový album "Takí sme". Názov na Konflikt si skupina skrátila v roku 1998. Víťaz Aurela 2006 (Slovak Grammy) za najlepší album v žánrovej kategórií HARD/HEAVY/PUNK – ROCK. V súčasnosti má Konflikt 3 členov (Jury – gitara/spev, Vandy – bicie/spev, Kristián - basgitara). Kapela už odohrala viac ako 2000 koncertov po celej Európe.

https://www.konflikt.sk/
https://www.facebook.com/konfliktofficial

Sobota 18. júna 2022

mariánske námestie
Ekumenické modlitby

Ekumenické modlitby za mesto Žilina organizuje neformálne spoločenstvo kresťanských cirkví, ktoré je v Žiline známe pod menom EKUZA. EKUZA (skratka EKUmenická ŽilinA) je platformou spolupráce cirkví a náboženských spoločností, ktoré nadväzujú na duchovné historické bohatstvo minulosti. Staromestské slávnosti sú o ľuďoch a pre ľudí, preto EKUZA chce prispieť svojím duchovným posolstvom k pestrému koloritu slávností.

Richard Autner

Richard Autner, člen činohry Slovenského národného divadla, sa k hudbe dostal počas štúdia herectva na konzervatóriu, kde sa prvý raz stretol s bubeníkom Marekom Žilincom, s ktorým o niekoľko rokov neskôr vyprodukoval album Odpovede a založili kapelu. Spolu s nimi v kapele hrajú hudobníci Milan Koyš (basgitara) Martin Christov (klavír) , Janko Slezák  (saxofon) , Karol Sipos(trúbka) a Ondrej Vajgel(Gitara). Ich album sa snaží nachádzať odpovede na mnohé otázky ohladom života, smrti , existencie a vzťahov. 

Za album Odpovede získal Richard Autner cenu Nadácie Tatrabanky za umenie 2021 v kategórii HUDBA - Mladý tvorca a taktiež album bol nominovaný v top 5 Radio_Head Awards 2021 v kategórii Debut roka.

Album vydalo v roku 2021 vydavateľstvo Slnkorecords.

Puding pani Elvisovej

Slovenská elektro-indie-popová kapela Puding pani Elvisovej vznikla v roku 1995 v Košiciach. Do širšieho povedomia kapelu dostali rádiové single a ich album "Mohérpop", okrem ktorého má na konte ďalšie 4 albumy. Medzi členov kapely PPE patrí Slivka (spev), Miloš (bicie), Pino (klávesy) a Viliam (basgitara). Kapela odohrala množstvo koncertov u nás aj v zahraničí a je stabilným hosťom najväčších slovenských festivalov ako Pohoda, Grape či Žákovic Open.

https://ppe.sk/
https://www.facebook.com/PudingPaniElvisovej

Bad Karma Boy

Okrem pôsobenia v skupine Para, Juraj Marikovič vytvoril spolu s Adelou Tihlárikovou a Petrom Hraběm trio Bad Karma Boy. Prinášajú slovenské piesne s osobitou atmosférou, ktorým nechýba hitový potenciál a charakterizuje ich práve Marikovičov spev. Už debutový album Bad Karma Boy z rešpektovaného labelu Slnko Records sa skloňoval vo výročných anketách ako jedna z najlepších česko-slovenských nahrávok roku 2013 a vyniesol im nomináciu na prestížne ceny domácej alternatívnej hudby.

http://bad-karma-boy.com/
https://www.facebook.com/BadKarmaBoy

Fallgrapp

Kapela Fallgrapp sa na hudobnej scéne objavila v roku 2013 ako projekt muzikanta a producenta Jureša Líšku, ktorý sa behom niekoľkých rokov vyprofiloval do aktuálnej deväťčlennej zostavy. Zaujímavo vrstvené aranžmány, netradičný prístup k slovenským textom, mimoriadny dôraz na vizuál, zaujímavé spolupráce a nezameniteľná atmosféra na koncertoch sú kombináciou, ktorá kapelu zaraďuje medzi najpozoruhodnejšie slovenské projekty. Doterajšie albumy skupiny patria k skvostom slovenskej hudobnej scény.

https://www.fallgrapp.com/
https://www.facebook.com/Fallgrapp/

zmena programu vyhradená

Scroll to Top