Program

Štvrtok 25. mája 2023

Mariánske námestie od 13:20

» Malí Krtkovia
» Sovičky
» Deti zo ZŠ Jarná 20
» Žiaci tanečného odboru SZUŠ Ružová
» Tanečné divadlo Extad
» Fifths – tanečníčky zo ZŠ Jarná 20
» Tanečné divadlo DIANA
» Žilinské mažoretky Diana
» Gorazďáci
» Tanečná skupina ARGONNATH
» DFS Rovňanček

Slávnostný sprievod
ŽILINSKÝ MIEŠANÝ ZBOR

Dospelý miešaný spevácky zbor s takmer 70 ročnou tradíciou (1954). Vďaka profesionálnemu vedeniu a pravidelnému koncertovaniu patríme dlhodobo k najlepším speváckym zborom na Slovensku. Dnes máme okolo šesťdesiat spevákov, čím sa u nás radíme medzi najväčšie telesá svojho druhu. Popredné umiestnenia a ocenenia sme získali aj na mnohých medzinárodných súťažiach.

V repertoári máme svetské a duchovné diela slovenských aj zahraničných skladateľov upravené pre zborový spev, ktoré vďaka množstvu spevákov dokážeme ponúknuť v originálnej dramaturgii. Uviedli sme viaceré významné diela svetovej a domácej vokálno-inštrumentálnej tvorby ako napríklad: W. A. Mozart – Requiem, Omša C dur a D dur, F. Schubert – Omša As dur a G dur, A. Dvořák – Omša D dur, G. F. Händel – Mesiáš, G. Puccini – Messa di Gloria, P. Krška – Requiem, P. Iršai – Kyrie a mnoho ďalších kompozícií.

Spolupracujeme s niekoľkými profesionálnymi orchestrami. Mimoriadne si ceníme najmä naše partnerstvo so Štátnym komorným orchestrom Žilina, ktoré vzniklo už v roku 1990 a výrazne obohacuje kvalitu hudobného života v Žiline.

http://zilinachoir.eu/

BASHAVEL

Skupina Bashavel sa zrodila na jar v roku 2006 ako spoločný projekt popredných slovenských hudobníkov, ktorí predtým spolupracovali v rôznych jazzových aj viacžánrových formáciách (Pacora Trio, NBS trio a i.) a chcú svojou hudobnou rečou nadviazať na ľudové hudobné tradície. Cimbal, klavír, bicie, kontrabas a husle vytvárajú z ľudových piesní a motívov mnohoraké nálady, farby a rytmy, ktoré sa pohybujú na rozmedzí viacerých žánrov. Od svojho vzniku stihla skupina vystúpiť na mnohých domácich aj zahraničných koncertoch a festivaloch, ako boli napr. koncerty v Théâtre Axel Toursky v Marseille, festival Jazzfest Brno, koncert v Rádiu Katowice, v Slovenskom národnom divadle, v Divadle Aréna v Bratislave, festivaly Konvergencie, Jazz pod hradom v Trenčíne, Viva musica!, International Jazz Festival Piešťany, festival Folkové prázdniny Náměšť nad Oslavou a i. Z rôznych úspešných projektov skupiny treba určite spomenúť vytvorenie a koncertné predvedenie hudby k prvému slovenskému nemému filmu Jánošík z roku 1921, ktorú uviedla doma aj na festivale CinEast v Luxemburgsku. Skladba Hruška bola vybraná ako hudba pre oficiálny trailer tohto filmového festivalu.

http://bashavel.com/

BIGBAND ŽILINSKÉHO KONZERVATÓRIA

Big Band Konzervatória v Žiline bol založený v roku 1993. Jeho zakladateľom bol trombónista, spevák a pedagóg Miroslav Belorid. Hráčskou základňou big bandu sú prevažne študenti Žilinského Konzervatória, nechýbajú však ani niektorí pedagógovia tejto školy a profesionálni hudobníci. Počas dlhých rokov existencie telesa sa v ňom vystriedali desiatky mladých hráčov a orchester odohral množstvo koncertov doma i v zahraničí. Orchester hrá prevažne swingovú hudbu, nechýba však ani jazzrock či latinsko-americká hudba.

https://www.facebook.com/BigbandZilinskehoKonzervatoria/

PETER LIPA

PETER LIPA JE NAJVÝZNAMNEJŠIA
OSOBNOSŤ SLOVENSKEJ JAZZOVEJ SCÉNY.
Živé hranie je jeho favorizovaným spôsobom realizácie. Začínal v 60-tych rokoch v kultovom V-klube a neskôr od 1980 do 1995 spieval pravidelné Štvrtky v pamätnej Starej sladovni.

Jeho kariéru najlepšie mapujú jednotlivé albumy. Tu sa striedajú rôznorodé hudobné nápady. Ich spoločným menovateľom je vokálny prejav Petra Lipu, ktorý vychádza z odkazu velikánov jazzu a blues. Začínal svetovým repertoárom a dnes nahráva výlučne pôvodnú tvorbu. V jeho diskografii sú dva tituly remakov, Beatles in blue(s) a Slovenské evergreeny. Veľmi významnou v jeho kariére je spolupráca s Milanom Lasicom. Tento majster slova poskytol Lipovi na zhudobnenie vyše 40 svojich piesňových textov. Vznikli dve samostatné CD a okrem toho nájdeme Lasicové texty v každom projekte.

Koncertoval na všetkých kontinentoch. Stredná Európa je mu samozrejme najbližšia, dokladajú to záznamy z koncertov na CD v Prahe, Budapešti, Bad Ischl. Spieval v Tokiu, v Mexiku, v Alžíri, na Kube, ale aj v New Yorku v Canegie Hall. Každoročne absolvuje asi 100 vystúpení. Najčastejšie s Peter Lipa band, ale často ako hosť s inými skupinami napr, AMC Trio, Sitra Achra, SK-CZ Big band, Gustav Brom big band a rôzne príležitostné zoskupenia.

https://www.peterlipa.com/

Námestie A. Hlinku
ŤAŽKÝ FLÁM

Bratislavská rock – pop – country kapela, hrajúca československé hity pre Vašu radosť a pohodu v zložení:

Štefan Jaček – gitara a spev
Bohuš „Bobo“ Struška – bicie a spev
Kamil „Catto“ Jány – basgitara
Peter „RaZZoR“ Múčka – zvuková réžia

https://www.tazkyflam.sk/

SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE
AYA

Slovenská rocková skupina AYA vznikla v roku 1992 v Žiline. Svoj prvý singel vydala v roku 1993. Na konte má 6 radových albumov, 1 výberové CD k 20. výročiu, narodeninovú kolekciu k 25. výročiu vzniku kapely a medzi ich najznámejšie pesničky patria "Malý princ", "Baby kakavové" alebo "Svet krásnych žien".

http://www.aya-music.sk/
https://www.facebook.com/AYA.music.sk/about/?ref=page_internal

ARZÉN

Terchovsko-Žilinská rocková skupina Arzén je na slovenskej hudobnej scéne prítomná už tri desaťročia. Jej tvorba je inšpirovaná Terchovským folklórom a tieto prvky vkladá do svojej pôvodnej tvorby. Okrem balád a štylizovaných terchovských skladieb v tvorbe skupiny možno počuť aj  experimentovanie, rockový temperament s ľudovými prvkami alebo inštrumentálku. Skupina aktívne koncertuje a v poslednom období odohrala množstvo vystúpení na festivaloch doma i v zahraničí.

http://www.arzen.sk/
https://www.facebook.com/arzen.terchova/

HRDZA

Hudba hraná s radosťou a zo srdca
Prešovská skupina HRDZA pôsobí na scéne world music od roku 1999. Silné hlasy, špičkoví hudobníci a šikovne spracované piesne miešajú staré s novým do príjemného zvuku.

https://www.hrdza.sk/

ZUZANA SMATANOVÁ

Na Staromestské slávnosti zavíta aj známa slovenská speváčka a skladateľka Zuzana Smatanová. Počas svojej doterajšej hudobnej kariéry nahrala 6 štúdiových albumov a na konte má množstvo úspechov, ocenení či úspešných televíznych a filmových spoluprác. Je autorkou všetkých svojich textov a hudby. V súčasnosti sa tiež venuje hudobnej produkcii a kresleniu.

http://zuzanasmatanova.sk/
https://sk-sk.facebook.com/ZSmatanova

BIJOUTERRIER

BijouTerrier je slovenská hardcore punkrocková kapela založená v roku 2012. Za duchovného otca kapely je považovaný spevák Kuko, ktorý tu pôsobil a stále pre skupinu píše texty. V roku 2011 bol vydaný prvý album. Svoj prvý hudobný klip skupina natočila v spolupráci s Vilémem Čokem. Skupina má šesť členov (Zita, Gejza, Valo, Vojtech, Majka, Imrich) a dva albumy. Prvý album s názvom "Ladies and Gentlemen" bol vydaný v roku 2011 a druhý album s názvom "Spaceship Captain" bol vydaný v roku 2018.

http://www.bijouterrier.sk/
https://sk-sk.facebook.com/BijouterrierOfficial

Piatok 26. mája 2023

Mariánske námestie od 12:20

» Roztlieskavačky a Tanečníčky
   zo ZŠ Karpatská
» SZUŠ BRIOSO (ZŠ s MŠ Závodie)
» SZUŠ BRIOSO (ZŠ s MŠ Gaštanová)
» DFS Lieska
» DFS Cipovička
» RocKids
» Tanečný orchester ZUŠ L. Árvaya
» Detský spevácky zbor BRIOSO
» Árvayček – detský spevácky zbor
» Sláčikový orchester ZUŠ L. Árvaya

ŠTÁTNY KOMORNÝ ORCHESTER ŽILINA

Jediný slovenský orchester „mozartovského typu“ Štátny komorný orchester Žilina vznikol v roku 1974 odkedy si získal významné postavenie nielen na Slovensku, ale aj v Česku a v zahraničí. V roku 1977 získal orchester medzinárodné uznanie, keď sa stal festivalovým orchestrom Salzburger Festspiele. Orchester má 35 členov, prevažne absolventov hudobných akadémií v Bratislave, Prahe, Brne a Konzervatória v Žiline. Uskutočnil už vyše 3300 koncertov takmer vo všetkých štátoch Európy a v mnohých štátoch sveta.

https://skozilina.sk/
https://www.facebook.com/skozilina/

FS ROZSUTEC

Folklórny súbor Rozsutec, ktorý vznikol v roku 1965 sa radí medzi najvýraznejších interpretov slovenského folklóru. Takmer 60-členný kolektív mladých ľudí pracuje pod taktovkou vedúceho súboru a choreografa Štefana Muchu. V bohatom repertoári súboru sú zastúpené folklórne regióny Slovenska – Kysuce, Orava, Liptov, Horehronie, Myjava, Zemplín. So súborom je od jeho založenia neodmysliteľne spojená originálna terchovská muzika, spev a tanec.

https://www.rozsutec.eu/
https://www.facebook.com/Folklorny.subor.ROZSUTEC/

VARKOCS

Slovenská hudobná skupina Varkocs sa stala historicky prvým účinkujúcim zo strednej a východnej Európy, ktorého mohli spoznať návštevníci festivalu Atlantic Music Expo (AME). Stalo sa tak 13. apríla 2023 v meste Praia na Kapverdských ostrovoch.

https://www.facebook.com/Varkocs/

JANA KIRSCHNER

Jana Kirschner je označovaná ako prvá dáma slovenského popu, ale neskoršími nahrávkami získala uznanie aj prekročením žánrových hraníc a experimentovaním s folkom, moderným pesničkárstvom či elektronickou hudbou.

https://www.janakirschner.com/

Námestie A. Hlinku
MARLETT

Punk-rocková kapela pozostávajúca zo 5 členov, ktorá hrá vlastný česko-slovenský repertoár.

https://www.facebook.com/marlett300?locale=sk_SK

PIŇAZI DE?

Veselá a už kultová kapela zo Svidníka. 

Spev: MATYK
Baška,Maťa,Nika,Iva
Bicie: BUBO
Gitara: ŠTEVKO/MAROŠ
Bas.Git.: PATRIK
Akordeón: MARIÁN

https://www.facebook.com/profile.php?id=100058820393481&locale=sk_SK

BULLET HOLES

BULLET HOLES hrajú 100% rýdzi slovenský rokenrol. Svoje srdcia a životné príbehy pretavujú do vlastných skladieb a veria, že vo Vás zanechajú stopu, ktorá Vás prinúti sa vracať k ich skladbám čo najčastejšie.

https://www.facebook.com/bulletholesband/

Ján Lehotský + Modus Memory

Ján „Janko“ Lehotský je slovenský spevák a skladateľ, niekdajší líder skupiny Modus. 

V roku 1972 nastúpil do skupiny Modus, v r. 1974 sa stal po personálnych zmenách a znovuobjavení skupiny jej lídrom. Prostredníctvom tejto skupiny, najmä jej činnosti v rokoch 1976 - 1980, široko uplatnil svoj výrazný kompozičný talent a podieľal sa na formovaní i širokom spoločenskom presadení rockového modelu slovenskej populárnej hudby. V 2. pol. 70. rokov patril k najväčším hitmakerom v ČSSR a jeho piesne si získali v jednote so zachovaním základných umeleckých hodnôt celoštátnu popularitu. V skupine Modus sa uplatnil aj ako spevák; vo svojom prejave vychádzal z rozvinutého bluesového a soulového cítenia a v spojení so zastretým, mierne chrapľavým hlasom vytvoril na slovenskej scéne osobitý farebno-výrazový register.

LERA

LeRa je slovenská speváčka s jedinečným hlasom, energiou a temperamentom, ktorá sa rozhodla svojim štýlom hudby vrátiť slávu a lesk rockovým kapelám ako predskokanka. Ambiciózny umelec sa rozhodol pre moderný zvuk s progresívnym aranžmánom, silným driveom a agresívnym zvukom. Jej prvý singel LAST DAY z pripravovaného albumu je dôkazom toho, že máme na scéne novú tvár, ktorá si rozhodne zaslúži pozornosť.

https://lera.sk/

HEX

Od roku 1989 sa datuje hudobná cesta bratislavskej skupiny Hex. Partia kamarátov zo sídliska v zložení Peter „Ďuďo“ Dudák (spev, gitara, klávesové nástroje), Tomáš „Yxo“ Dohňanský (basová gitara, vokály), Jozef „Jožko“ Jurička (klávesové nástroje), Peter Slameň (bicie) a Martin „Fefe“ Žúži (gitara) priniesla v tomto revolučnom čase na naše pomery revolučnú hudbu. Skupina začala byť mediálne známa potom, ako sa jej ujal producent Martin Sarvaš a po vydaní maxisinglu Dobrý motýľ v hudobnom vydavateľstve Monitor EMI, ktorý sa stal spolu s videoklipom vďaka svojej hranosti v médiách prvým hitom skupiny.

https://www.hex.sk/uvod.html

SMOLA A HRUŠKY

Smola a Hrušky je slovenská hudobná skupina zo Spišskej Novej Vsi, ktorá vznikla v roku 1997. Skupinu preslávili najmä hity „Svokra“, „Fajčiť Treba“, „Pridaj Si Ma“, „Na Čom Záleží“, „Som Najebaný“, „Čierny Biely“ a mnohé ďalšie.

https://smolaahrusky.sk/

Sobota 27. mája 2023

mariánske námestie
EKUMENICKÉ MODLITBY

Ekumenické modlitby za mesto Žilina organizuje neformálne spoločenstvo kresťanských cirkví, ktoré je v Žiline známe pod menom EKUZA. EKUZA (skratka EKUmenická ŽilinA) je platformou spolupráce cirkví a náboženských spoločností, ktoré nadväzujú na duchovné historické bohatstvo minulosti. Staromestské slávnosti sú o ľuďoch a pre ľudí, preto EKUZA chce prispieť svojím duchovným posolstvom k pestrému koloritu slávností.

OMNIA - KOMORNÝ SPEVÁCKY ZBOR

Komorný spevácky zbor OMNIA vznikol na Žilinskej univerzite v roku 2003, keď sa k ženskému zboru pridala mužská zložka. Počas svojho pôsobenia sa zbor zúčastnil na mnohých medzinárodných súťažiach, odkiaľ si od začiatku svojho pôsobenia prináša predovšetkým ocenenia v zlatom pásme, no hlavným cieľom je stále sa zdokonaľovať, rozvíjať, nechať sa inšpirovať a byť inšpiráciou pre iných. Zbor má v repertoári skladby rôznych národov a žánrov, od renesancie až po 21. storočie. 

http://www.omniachoir.sk/
https://www.facebook.com/omniaslovakia/

CHARMS KIDS

Slovensko–ukrajinská kapela Charms Kids predstaví EPHEMERALSONGS s vokalistom Matúšom Oravcom. PIESNE PRE KONIEC SVETA definuje intimita, melanchólia a farebnosť. Kompozície na orbite lásky – temnej, žiarivej, prchavej aj nekonečnej.

Matúš Oravec mal 17 rokov, keď vďaka osudovej náhode stretol bizarné, ale otvorené umelecké zoskupenie Charms Kids. V tejto platforme sa stretávajú hudobníci z rôznych kútov zemegule. Ich spoločná hra je spôsob liečenia depresií, predchádzania spoločenskej demencii a neodvratného zániku. Matúšova energia inšpiratívne resuscitovala vetchú kapelu. Po pár spoločných koncertoch sa Matúš stal hlavným zjavom - vokalistom a textárom. Svoje intímne autorské songy sprevádza neštandardne ladenou akustickou gitarou. Jeho spirit je určujúcim elementom celej kapely. Ďalšie skladby vznikajú spontánne na spoločných stretnutiach a nadväzujú na predchádzajúcu poetiku Charms Kids.

História bandu siaha do 90-tych rokov. Je rozpitá a pomerne zamotaná. Netreba sa ňou preto príliš zaoberať.
(Band založil filmový režisér La Aramisova spolu s ukrajinským výtvarníkom Marselom Oniskom a kameramanom Robom Blaškom. V roku 1997 pod názvom Charmsove deti odohrali jediný koncert. La Aramisova predčasne zomrel. Kapela sa dala opäť dohromady po 20-tich rokoch na jeho pohrebe. Robo Blaško zostavil s hudobníkmi z Užhorodu a Chersonu novú formáciu. Po prvom albume Jam Passion (2018) sa kapela ešte viac otvorila. Zmenila sa na laboratórium pre začínajúcich vokalistov. Začala vydávať single pod názvom Charms Kids s umelcami z celého sveta - Argentina, Brazilia, Taliansko, Izrael, Španielsko, Francúzsko, UK...).

AKTUÁLNA ZOSTAVA
Spev / gitara: Matúš Oravec
Basgitara: Rodion Sun Lion
Klávesy / beaty: Lukáš Cintula
Gitara: Robo Blaško


LINKY:

https://linktr.ee/charmskids
https://charmskids.bandcamp.com/
www.instagram.com/charms_kids_band/

VIDEOS:
https://youtu.be/iEc9lPPkDbQ
https://youtu.be/HYg3YAbHQCE
https://youtu.be/N4-XesHLtZc

BDHS - BLIKAJÚCI DYCHOVÝ HUDOBNÝ SYSTÉM
ORCHESTER JEANA VALJEANA

„ZMENA PROGRAMU VYHRADENÁ“

Scroll to Top