Vybraní interpreti z Open call výzvy do programu Staromestských slávností

Mesto Žilina v rámci podujatia Staromestské slávnosti 2024, uverejnilo počas februára 2024 Open call výzvu na prihlasovanie kapiel na Otvorené pódium Staromestských slávností. Vo výzve avizovalo, že  poskytne hudobným kapelám možnosť prezentovať svoju tvorbu a vystúpiť na jednom z hlavných pódií v programe Staromestských slávností 23.-25.5.2024.

 

Mesto touto formou dáva k dispozícii niekoľko časových blokov v programe Staromestských slávností vrátane technického zabezpečenia, osvetlenia, služieb zvukára a propagácie. V marci 2024 zasadala odborná porota tvorená z hudobných dramaturgov a vybrala 4 formácie do hlavného programu Staromestských slávností a 4 kapely do programu Afterparties, ktoré sa tento rok pilotne budú konať v niektorých žilinských kultúrnych venues. Záujem a zapojenie do Open call výzvy bolo obrovské a ďakujeme všetkým prihláseným za ich záujem prezentovať sa počas najväčšieho žilinského podujatia.

 

Predstavujeme vybrané hudobné zoskupenia, ktoré budú mať občania a návštevníci Žiliny možnosť vidieť a zažiť na hlavných pódiách Staromestských slávností:

 

Wasted Strings

Jedinečná ženská rocková kapela zo Žiliny, ktorej zloženie tvoria 4  hudobníčky s vášňou pre hudbu. Ponúkajú vystúpenia plné energie, dobrej hudby a rockovej šou. Vo svojom repertoári majú predovšetkým vlastnú tvorbu a na konte dva albumy. Kapela je na koncertných pódiách nepretržite od roku 2012. Dievčatá odohrali viac než 100 koncertov po celom Slovensku i v Českej Republike v mnohých kluboch, festivaloch a iných akciách. Medzi ich najväčšie úspechy patrí pieseň vo filme Tlmočník, predkapela legendárnej skupiny Omega, 2. miesto v súťaži Queen of Rock či 3. miesto v súťaži City Music Show.

 

Vintage Boyz

Trio z Liptova s vlastnou, autentickou, slovenskou tvorbou plnou energie a nasadenia. Kapela vznikla v roku 2020 a hrá zmes Hard Rocku, Punku a Rock & Rollu. Členmi kapely sú: Tomáš „TOME“ Mikulka – spev/gitara, Andrej Kelčík – basgitara, Dominik Sojčák – bicie. V roku 2023 vyšiel debutový album s názvom Vintage Boyz.

 

The Backstep

Kapela hrajúca akusticky a elektricky prevažne rock-pop žáner vlastnej alebo prevzatej tvorby. Členovia pochádzajú z Dolného Kubína no životné situácie ich donútili ísť mimo rodného mesta. Kapela hrá spolu už 11 rokov a za najväčší úspech vo vlastnej tvorbe považuje finálovú účasť v Košickom zlatom poklade 2023 s pesničkou NUDA .

 

Folklórny súbor Stavbár

Žilinský folklórny súbor, ktorý bol založený v roku 1959 a tento rok oslávi 65. výročie vzniku. V súčasnosti sa činnosť súboru zameriava na spracovanie autentického folklórneho materiálu v tvorivom poňatí, ako aj na prezentovanie štýlového folklórneho materiálu. Jednotlivé tance a ucelené programové bloky pochádzajú predovšetkým z obcí severozápadného Slovenska, ale aj iných oblastí Slovenska. Tvorba programu FS Stavbár vychádza predovšetkým z tanečnej a hudobnej tradície ľudovej kultúry. Vo svojich choreografiách súbor zobrazuje aj tance s kalendárnymi a výročnými zvykmi a obradmi.

Scroll to Top